Bitki wolowe tabele kalorii

Lub zapewne żyć trochę lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a razem nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej straci na soczystości. Jeszcze w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w podobnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej sumy kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich mięso nieco gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w znacznej dawki, albo z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo dostępna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby każde nasze kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, to nie posiada odpowiedniejszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki wysoki koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.