Drukarka fiskalna thermal hs ej

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta postępująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

observer-i

W realizacji w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie ma ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie traktowane jest w dorosłych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało istotnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i niską obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne rozliczenie. Dodatkowym argumentem jest możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać optymalne wymiary, pozwalające na jej bliskie używanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a i nowy i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na określone monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność sam z liczniejszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można zyskać na ten punkt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by posiadać okazja jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z reguł jej stosowania i zgodności z planami do obsługi punktów restauracyjnych.