Jak wydluzyc termin przydatnosci produktow spozywczych

Pakowanie próżniowe jest doskonałym sposobem na wydłużenie terminu przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, nawet od trzy do pięciu razy. Jest to również dobry sposób na zachowanie świeżości.


Dostępne na rynku urządzenia próżniowe, dedykowane są nie tylko dla sklepów, czy magazynów z żywnością, ale również dla gospodarstw domowych.
Do pakowania próżniowego należy użyć odpowiednich worków, przeznaczonych dla zgrzewarki, lub pakowarki próżniowej, albo pojemników próżniowych, również zamykanych przy użyciu tych samych urządzeń.
Pakowanie próżniowe jest coraz bardziej popularne, bo pozwala lepiej gospodarować żywnością. Z tego względu producenci tych urządzeń, prześcigają się w różnego typu ulepszeniach. Najnowocześniejsze pakowaczki, mogą pracować w trybie ręcznym, jak i w automatycznym. Są szybsze i wydajniejsze, a także, dla zapewnienia wyjątkowej szczelności, wykonują podwójny zgrzew. Poza wydłużeniem terminu przydatności do spożycia, pakowanie próżniowe, chroni produkty przed zmarzliną, zabezpiecza przed wysuszaniem, jak również skraca czas marynowania mięsa (po 20 minutach marynowania, mięso jest już gotowe do dalszej obróbki). Bardzo dobrym rozwiązaniem, jest także funkcja wyboru trybu zamknięcia. Pozwala to uniknąć uszkodzenia kruchych produktów, np., jagód, czy chleba.
Ceny urządzeń do próżniowego pakowania żywności, wahają się od trzystu do tysiąca siedmiuset złotych. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy zgrzewarka posiada pompę próżniową, ponieważ w tanich modelach, producent umieszcza wentylatorek, który nie jest w stanie odessać powietrza.
Istotnym czynnikiem jest także grubość folii, lub woreczków użytych do pakowania. Grubość folii wpływa na wytrzymałość, więc należy sprawdzić, czy możemy dostosować rodzaje worków do naszych potrzeb i czy producent nie ograniczył wyboru folii. Niektóre modele są wyposażone w inne dodatkowe funkcje, np. możliwość próżniowego zamykania słoików, czy innych pojemników.
Należy pamiętać, że przed włożeniem żywności, trzeba umyć ręce, aby do woreczków nie dostały się bakterie, a najlepiej dotykać produktów w jednorazowych rękawiczkach.
Dzięki urządzeniom do próżniowego pakowania żywności, można skutecznie zabezpieczyć żywność przed zepsuciem, tym samym uniknąć marnotrawienia jej, a także zyskać czas, robiąc rzadziej zakupy.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl