Jak zalozyc wlasny lokal gastronomiczny

Przedsiębiorczy Polacy, którzy planują założyć swoją własną działalność, coraz częściej decydują się na stworzenie własnego lokalu gastronomicznego. O jakich rzeczach należy pamiętać, stawiając pierwsze kroki w tej branży?


Kapitał
Żeby założyć nawet mały lokal gastronomiczny potrzebujesz pieniędzy. Musisz wynająć, wyremontować i przystosować do użytku lokal w taki sposób, by spełniał on nie tylko wymagania klientów, ale również urzędników sanepidu. Przygotuj się na spore wydatki, bowiem poza aranżacją wnętrza lokalu, będzie również musiał kupić niezbędne wyposażenie i produkty.

Gastronomia wyposażenie – na co zwrócić uwagę?
Profesjonalny lokal gastronomiczny posiada odpowiednie zaplecze w postaci sprzętu i naczyń. Musisz zainwestować m.in. w zestaw noży, krajalnicę, zestawy garnków i przyrządów kuchennych, wyparzarkę do naczyń i sztućców i inne. Kupowany sprzęt powinien być trwały i niezawodny, ponieważ będziesz na nim nieustannie pracował.

Koncesje
Jeżeli planujesz serwować swoim gościom alkohol, musisz mieć na to odpowiednią koncesję. Takie zezwolenie na sprzedaż alkoholu wydają władzę gminy, w której zakładana jest działalność. Planując puszczać w swoim lokalu muzykę, musisz podpisać odpowiednią koncesję z ZAIKSem.

Wykwalifikowanie pracownicy
Na końcu pozostaje rekrutacja pracowników. Do pracy w lokalach gastronomicznych uprawnione są osoby, które posiadają dyplom szkoły wyższej lub średniej uprawniający do wykonywania zawodu. Pracownik musisz przejść szkolenie BHP oraz zostać przeszkolony w zakresie odpowiedniego i bezpiecznego korzystania z urządzeń gastronomicznych. Najważniejsze jednak, by posiadał książeczkę sanepidowską, w której potwierdzony będzie jego dobry stan zdrowia uprawniający do pracy w kuchni. Warto pamiętać, że kontrola sanepidowska sprawdza nie tylko stan lokalu, ale również kontroluje, czy pracownicy mają aktualne badania oraz czy posiadają wszystkie niezbędne kwalifikacje.