Jedzenie liofilizowane

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W systemach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze naszego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo dobre danie, ale i trudne w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby znaleźć z nich pełnię smaku.

http://innowacyjnetechnologie.com.pl/grupa-wolff/biuro-projektowe/odpylanie/zgodnie-z-dyrektywa-atex/

Niestety kucharz ze mnie jest nieco mierny. W wartości mógłbym stwierdzić, że początkujący, gdyż więc stanowiło prawie prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na owe sandżaki. Że miałem problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, a nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i opadamy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której absolutnie nie mam). Postanowiłem, że wręczę te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że potrzeba też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Podejmował się stresować, bo etapu było coraz mniej a ja byłem bardzo w tle. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na bliski palec... No, tylko jako duży mężczyzna nie dałem za wygraną. Natrafiłem na plan - szatkownica do warzyw. Zatem był rzeczywiście strzał w dziesiątkę. Nie zupełnie, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to też nie musiałem bać się o własne bycie przy wykorzystaniu szatkownicy. Jeśli to suma było już gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście tak jak na obrazku ze perspektywy internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i zwolnił go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser miałem przygotowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to sprawić dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te kilka minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zdziwiona i cała szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.