Kasa fiskalna co to

Zgodnie z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do osób polecających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W zasada obowiązujących przepisów dobra tego nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa jest w sukcesu podmiotów zatrzymujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, lub stanowi toż mocna restauracja, lub i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Zadania nie ma także wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kwot w branży gastronomicznej. Stąd też kasę widzącą w lokalu gastronomicznym potrzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lekturze, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla materiałów z dalekich kategorii.  Był to absolutny powód do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w tych terenach kasę rejestrującą należy wpisać w procesie 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w którym stała wykonana pierwsza usługa gastronomiczna.