Kontrola inspektora bhp

Część osób decydująca otworzyć swoją działalność postanawia założyć lokal gastronomiczny. Zakładając własną restaurację, klub, bar lub kawiarnię, trzeba jednak zadbać o to, by nasz lokal pozytywnie przeszedł przez kontrolę sanepidu. W innym razie nie dostaniemy wiedzy na kontynuowanie kampanii.

 

Wymogi techniczne
To, jakie wymogi musi robić lokal gastronomiczny, reguluje ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i mienia. Ona więcej oznacza to, na czym polega działalność gastronomiczna. W badaj przepisów polega ona na sztuk oraz obrocie środkami spożywczymi. Wszędzie to tam, gdzie udzielana jest żywność, trzeba dawać się do przepisów wysoko wymienionej ustawy. Dotyczą one m.in. stanu technicznego pomieszczeń, w których robi się sztuka i obróbka żywności oraz sprawdzają wyposażenie gastronomi – jej wygląd techniczny oraz zdrowy. Przepisy regulują i jakość wody, która dana jest do punktów spożywczych i ekonomicznych. Wszystkie sprzęty podawane w ról gastronomicznej muszą istnieć w doskonałym stanie technicznym również muszą istnieć prawdziwe.

Wymogi dotyczące pracowników
Pracownicy lokali gastronomicznych muszą korzystać wykonane aktualne badania sanepidowskie też muszą umieć wszystkie stosowne uprawnienia zezwalające na prowadzenie zawodu. W gastronomii mogą więc pracować osoby, które ukończyły licea, szkoły zawodowe lub studia uprawniające np. do produkcji kucharza. Taki pracownik musi jeszcze przejść odpowiednie szkolenie BHP i zaznajamianie z stosowania ze sprzętów kuchennych, na których tworzy.

Materiały
Na każdą kontrolę sanepidu powinien mieć zrobiony komplet odpowiednich dokumentów. Przylegają do nich m.in.: książka kontroli (kiedyś książka kontroli sanitarnej), książeczka zdrowia (tzw. książeczka sanepidowska), projekt techniczny domu i certyfikat potwierdzający przeszkolenia pracowników w obrębie przepisów BHP.