Kuchnia polska odcinek 4

Nasza kuchnia nie przylega do najłatwiejszych, natomiast więc zbyt sprawą niezliczonej liczby mięs, jakie w niej znajdziemy. Stanowią one niejako esencją dobrej, polskiej, domowej kuchni.

Przyrządzanie mięs nie należy do najprostszych zadań. Z pewnością każdemu zdarzyło się trafić na mięso łykowate czy twarde. W każdej kuchni powinien odnaleźć się przedmiot, który uratuje nas z kulinarnych mięsnych wpadek - rozdrabniacz do ciała. Gromadzi się on, zazwyczaj, z kilkudziesięciu małych ostrzy, osadzonych obok siebie. Gadżet ten jest do małego nakłuwania mięsa, bez miażdżenia ścięgien. Doskonale sprawdzi się do wszystkiego typu kotletów czy steków. Ostrza, w jakie zaopatrzony jest rozdrabniacz do mięsa winnym być zrobione ze pewni nierdzewnej - nie wyłącznie dla trwałości przedmiotu, lecz jeszcze dla higieny i funkcjonalności. Cała reszta obudowy zbudowana jest zazwyczaj z ciała sztucznego. Mięso, jakie zostało nakłute rozdrabniaczem, zachowuje naturalne soki wewnątrz, co robi, że nawet po smażeniu otrzymujemy soczyste, miękkie mięso. Sam proces obróbki termicznej odbywa się równomiernie, a jeszcze dużo szybciej. Podobnie czas marynowania ulega znacznemu skróceniu.

Także możemy liczyć, że przyprawy, którymi posypaliśmy mięso, wniknęły w jego głąb, co przyda się do niezrównanego smaku mięsa. Rozdrabniacz do ciała jest dobrą alternatywą dla klasycznego tłuczka. Sam proces przygotowania mięsa podejmuje się nie tylko sprawniej, tylko również ciszej. Dla osób domu jest wówczas poważna oszczędność energii. Rozdrabniacz, niepozornych rozmiarów jest bardzo wygodny także można go dużo chętnie umyć pod bieżącą wodą, choć nie wszystkie możemy wprowadzić do zmywarki. W tym końca warto zaznajomić się z informacją obsługi. Przy myciu ręcznym reklamuje się ostrożność - ostrza mogą nas łatwo skaleczyć! Rozdrabniacz do ciała to nieodłączony towarzysz wielu profesjonalnych kucharzy, ale te i pań domu, które wiedzą, że tą przydatną formą przygotujemy kruche i mocne mięso.