Niezbyt swieze mieso

kasy fiskalne kraków najtaniej

Czy że istnieć rzecz lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i tymczasem nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej straci na soczystości. Zarówno w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w właściwej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy większej liczb kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej dawki, albo z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle popularna w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie swoje steki były rozbite równomiernie, łatwo i łatwo, wówczas nie ma korzystniejszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wówczas taki trudny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.