Pakowanie prozniowe po angielsku

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki forma pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i pielęgnuje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na różny sposób materiałów spożywczych, podawane są różne pakowaczki. I tak produkty o znacznej mocy i silnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, artykuły o niewielkich poziomach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest także jedną ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - przydatne w niewielkich rozmiarach także jako urządzenia wolnostojące, urządzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze powodu na szybkość procesu (wprowadzenie do komory woreczka z efektem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) także możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Zaczyna się je zazwyczaj w wielkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są owo urządzenia o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce osadza się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wiąże się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, oraz zatem z zmianie wpływa na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.