Pojemniki prozniowe elektryczne

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to jeszcze częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwalają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i wyposażenia do pakowania zaliczane są również do ich potrzeb, zezwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może stosować specjalne woreczki do próżniowego przechowywania czy więcej stosuje pojemniki próżniowe stworzone z plastiku. W sukcesu pojemników najczęściej uzyskiwane są specjalne pompki ręczne, które powodują na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i obiecują jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób działania można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Mają one najczęściej uniwersalny rozmiar, a wolno je wykorzystywać zarówno do zamykania butelek z winem, jak oraz do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino prawdopodobnie być chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoce przez 2-3 dni.

Do swego użytku potrafią stanowić również dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacje od rodzaju produktu i z miejsca, gdzie będzie on przechowywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, ale także warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso że być zapisywane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, iż nie posiadają one zbyt wielkiej powierzchni.