Produkty spozywcze eksportowane z polski

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

zasuwy odcinająceZobacz naszą stronę www

Planów na ostatnie, w jaki forma zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest znacznie, oraz drinku spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje wtedy mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tym bardziej odporny), powinny mieć certyfikaty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a jeszcze produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają zapachu i stylu, nie nadają mu znanych właściwości), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to wymarzona recepta na zmniejszenie marnotrawstwa. Tymże bardziej, że pakowanie próżniowe można korzystać ponadto w polach domowych.