Sprzet gastronomiczny horeca

Większość sprzętów stosowanych w gastronomi istnieje taka sama, jakich przeżywamy w własnych domach. Lecz w restauracjach są one bardziej użyteczne i rozbudowane.
Wyposażeniem istotnym jest piec, który kłóci się przede wszystkim poziomem od typowego pieca branego w domu. Na placu jest wiele możliwości pieców. Te specjalne mogą pomieścić od kilku nawet do kilkunastu potraw, a temperatura pewno być podzielona w ostatnim jednym czasie.

systemy finansowo księgowe

W relacji od lokalu piece mogą być konwekcyjne, parowe, gazowe. Traktowane są i piece do profesjonalnego zastosowania np. piec do pizzy.
Gastronomia nie może obyć się bez desek do krojenia, garnków, blach, rondli, cedzaków i patelni zgoda z ogromnej stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Takie właśnie garnki nie godzą się za szybko, są wysoce odporne na rdzę, korozję i przebarwienia. Ich siła przedłuża zastosowanie odpowiednich akcesoriów, takich jak specjalnych chochli, łopatek, sztućców gastronomicznych. Każdy szef kuchni ceni sobie dobry, bardzo silny nóż, od którego tak naprawdę wszystko się zaczyna. Świetnie sprawdza się posługiwanie noży z zastosowaniem do poważnych produktów, np. nóż do chleba, nóż do mięsa.
Dobra restauracja powinna stosować specjalistyczne stoły lub chociażby blaty gastronomiczne. Pozwalają zagospodarować przestrzeń, i drugie pojemniki na żywność utrzymać porządek i kształt. Zastosowanie odpowiednich baterii zlewozmywakowych umożliwia sprawne zachowanie czystości.
Odpowiednie zmechanizowane rzeczy wyświadczą niejedną przysługę, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Do ostatniej grup zaliczyć można maszynkę do ciała, zmywarkę, krajalnicę, czajnik, blender, i najlepiej wielofunkcyjny robot kuchenny, urządzenie do obierania ziemniaków.
Zamrażarki służące do głębokiego mrożenia nie są często stosowane. Na mieszkania zamrażarek eksploatuje się innego sposobu chłodnie, które pozwolą zachować świeżość produktów bez wielkiego mrożenia na odpowiednio długi okres.
Gastronomia powinna władać specjalnym okapem wentylacyjnym.
Wyposazenie gastronomi zależy z jej objętości i zapotrzebowania, jednak podstawowa aparatura jest obowiązkowa.