Wilki maszyna niezbedna w przemysle garmazeryjnym

Każdy zakład, zajmujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i przygotowuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki sposób funkcjonuje urządzenie, jakie są jego rodzaje oraz jak w skuteczny sposób czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

Wilk nie różni się mocno od klasycznej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków używa w swoich domach. Podstawowa różnica to oczywiście rozmiar i moc przerobowa, a także solidniejsza konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek pracuje na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest trudna, należy mieć jednak podstawowe przeszkolenie z zakresu BHP oraz pracy w przemyśle spożywczym. Istotne jest również przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem pracy.

Wilk składa się z kilku podstawowych elementów: gardzieli, do której wkładamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wyprowadzającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze stali nierdzewnej. Wynika to z dużych wymogów w zakresie eksploatacji maszyn w zakładach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć i działanie różnych substancji, w tym również soli, nie pozostaje bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze stali nierdzewnej myją się bezproblemowo i bezawaryjnie służą przez lata. Wystarczy woda i delikatne środki myjące (uwaga – nie należy używać kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Umieszczony w maszynie ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a wykonanie go również ze stali nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn posiada zabezpieczenie i w przypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków stosowanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na stopień skomplikowania budowy, a co za tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wyżej mechanizm, składający się z trzech części, to model podstawowy. Na rynku dostępne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z kolei posiada również szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl